Det tyske valget i 10 punker – lettere vinklet

1) Merkel vant ikke valget, venstrefløyen (SPD, die Linke, de Grønne) vant valget.

2) SPD vil (foreløpig) ikke regjere med die Linke, og utleverer seg selv til et tvangsekteskap med Merkel som det har alt å ta tape på.

3) Tiden arbeider for at det rød-rød-grønne flertallet i forbundsdagen kan innløses i regjeringsmakt.

4) De Grønne har et velgerpotensiale på minimum 4-5% over valgresultatet på 8,4%, men rotet seg bort med klønete håndtering av en skandale fra partiets «ville» barndom. Et «normalt» valgresultat ville tilsi et enda større flertall for den rød-rød-grønne siden.

5) Die Linke (et parti i spennet mellom Rødt og SV) fikk 8,6% av stemmene. Partiet har slått inn på en realpolitisk kurs, som gjør det regjeringsmodent i nevnte koalisjon med SPD og De grønne. I en skikkelse som Sarah Wagenknecht har partiet kanskje en av Tysklands mest kompetente finanspolitikere.

6) CDU under Merkels ledelse er et sentrumsorientert «landsmoderparti», som ikke kan tas til inntekt for noen «høyredreining», slik vi normalt forstår dette begrepet her til lands.

7) CDU/FDP har tapt samtlige delstatsvalg de siste tre årene (også valget i Hessen samme dag som Bundestagsvalget), og vil stå overfor et massivt rød-grønt flertall i Bundesrat (2.-kammeret), som kan uthale og utvanne regjeringens politikk (SPD som juniorpartner i en storkoalisjon vil gjøre det lettere for Merkel).

8) Tyskland har ingen høyrepopulistiske partier, slik vi normalt kjenner dem fra andre europeiske land (f.eks. Danmark, Holland og Norge). Det nærmeste vi kommer er det euro-/EU-kritiske «Alternative für Deutschland» (som riktignok ble forsøkt infiltrert av enkelte høyrenasjonale grupper i løpet av valgkampen, men uten særlig hell). I tillegg kommer høyrekestreme NPD, som kan samle en viss mengde stemmer i hvite armodsregioner i øst. Sperregrensen på 5% brytes dog aldri av slike partier i Tyskland.

9) Tyskland har fortsatt Europas mest progressive politiske kultur.

10) Denne versjonen av historien finner du ikke i norske medier.

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s