Hermann Kurzke: «Thomas Mann: Das Leben als Kunstwerk»

Kurzke+Thomas-Mann-Das-Leben-als-Kunstwerk-Eine-BiographieHar nylig lest Hermann Kurzkes biografi over Thomas Mann: «Thomas Mann. Das Leben als Kunstwerk»: En ekstremt fascinerende fortelling om sammenhengen mellom skrift og liv for et følsomt (og ærgjerrig) forfattersubjekt i det tidlig-moderne Tyskland: fra oppveksten i grosserer- og senatorhjemmet i Lübeck via unge voksne år i München, WW1, Weimarrepublikkens febersyke uro, antifascisme og eksil til feiret forfatterhøvding og helt for «det anstendige Tyskland». Thomas Manns forvandling fra tysknasjonal krigsromantiker (med faible for Nietzsches heroisme og Schopenhauers pessimsime) til en av Weimarrepublikkens mest konsekvente forsvarere og senere rollen som forklarende bejubler (via sine BBC-overførte «Deutsche Hörer»-taler) av britenes bombetokt over hans kjære Tyskland er i seg selv fascinerende.

En tråd gjennom hele Kurzkes biografi er at Thomas Mann var en «fullblods homo» (og ikke bare en bifil estet, slik han post-«Døden i Venedig» ofte kan ha blitt forstått som): en person som rømte direkte fra det stormfylte og potensielt belastende forholdet til kunstnervennen Paul Ehrenberg til det respektable ekteskapet med Katia Pringsheim Mann for å bli en «anstendig borger». Tydeligere enn alt annet jeg har lest om Thomas Mann betoner Kurzke hvor sterkt hele dikterverket er gjennomsyret av erfaringene fra hans homoerotiske opplevelser (i praksis sannsynligvis relativt få, kanskje 5-6 episoder, hvorav ingen sannsynligvis ble «fullbyrdet»). Et livsverk frembragt gjennom sublimering, omskapt til kunst (for å bruke en klisje).

Kurzke hevder, med overbevisning og under henvisning til dagbøker, brev og essays, at den homoerotiske motivkretsen kan gjenfinnes i alle hovedverkene og i en rekke av novellene. Som oftest skjer dette fordekt: mann diktes om til kvinne og kvinne til mann. Den mest kjente av disse «ung mann blir til kvinne-skikkelsene» er Trolldomsfjellets Clawdia Chauchat som blir til Pribislav Hippe (men som egentlig svarer til Williram Timpe, som Thomas Mann som ung gymnasiast i Lübeck var stormforelsket i).

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s