Fra Goethe til Himmler – ny roman vekker oppsikt i Tyskland

Den store snakkis på den litterære scenen i Tyskland nå om dagene er Per Leo’s «Flut und Boden». Et ubeskrevet blad som skjønnlitterær forfatter, men et navn mange har merket seg i det faghistoriske miljøet etter at hans anerkjente doktorgradsavhandling, «Der Wille zum Wesen», i fjor kom ut som bok.

Per Leo stammer fra en nordtysk protestantisk familie, med generasjoner av pastorer og Bildungsbürgerschaft på den ene side og storindustrielt borgerskap på den annen – en kombinasjon av klasseinteresser og skiktspesifikke mentaliteter som senere skulle vise seg å bli svært «verfallen» til antisemittismens og nazismens prosjekt.

Per Leo forfølger i sin debutroman de temaer som er streket opp i doktorgradavhandlingen. Han gjør det med basis i egen familieerfaring, konkret SS-bestefaren Friedrich og grandonkelen Martin, den ene fysisk kraftfull og viljesterk, den andre «åndsmenneske» i tradisjonen fra Goethe til Rudolf Steiner (men samtidig tvangssterilisert av nazimakten pga sin Bechterews). Spørsmålet er:  hva er de ideologiske kildene bak det tyske borgerskapets hengivne oppslutning om naziregimet? Går det en vei fra Goethes «kosmos av anskueligheter» – hans karakteriologiske lære om mennesketyper og sammenhengen mellom kroppslig uttrykk og menneskelig «Geistigkeit» – til nazistenes lære om herremennesker og undermennesker? Går det en vei fra Goethe til Himmler?

Leo oversetter «åndshistorie til familiær intimitet», skriver die Süddeutsche Zeitung i sin meget rosende omtale av boken. «FAZ» og «Die Zeit» er også fascinert og anerkjennende i sine omtaler.

Mer kan jeg foreløpig ikke si. Bøkene er underveis fra Amazon.de.

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s