«Alternative für Deutschland» (AfD) entrer scenen – Tyskland har fått et «svensk problem»

I midten av september var det to viktige delstatsvalg i Tyskland – i Thüringen og Brandenburg. En konsekvens av valgene er at også de etablerte partiene i Tyskland har klart å skaffe seg et «svenskt problem». Ved valgene i de to tidligere øststatene oppnådde «Alternative für Deutschland» (AfD) 10-12% av stemmene. Ved valget I Sachsen et par uker tidligere oppnådde AfD samme 10%. AfD beiter på noen av de samme markene som CDU, som følgelig er det partiet som har måttet avgi mest stemmer til nykomlingen. Men AfD binder også opp stemmer som ellers ville gått til nynazistiske NPD (som ikke kom over sperregrensen ved noen av de tre delstatene). Parallellen til Sverige ligger i CDUs kontante avvisning av ethvert samarbeid med AfD, og troen på at det hele etterhvert vil «gå over av seg selv» (en taktikk man i og for seg lyktes med i forhold til de såkalte «Republikanerne» på 90-tallet). Problemet med denne taktikken er at AfD har et langt bredere spekter enn bare innvandringsmotstanden å spille på (selv om den selvsagt står sentralt), nemlig EU-motstand, familieverdier, skole, anti-likestillingspoltikk, indre sikkerhet osv osv.

Mange kommentatorer mener CDU under Merkels liberale, sentrumsorienterte kurs har forsømt sine tradisjonalistiske og nasjonalkonservative velgere, noe de altså nå må betale for. På den annen side har CDU sannsynligvis flere velgere å tape i det politiske sentrum, dersom partiet skulle fristes til et forsøk på å lokke tapte velgere til seg gjennom en mer nasjonalkonservativ kurs. Alle delstatsvalg i Tyskland har dessuten, direkte eller indirekte, konsekvenser for hvordan de etablerte partiene posisjonerer seg inn mot neste Bundestagvalg. Nevnte tre delstatsvalgene bidrar ytterligere til å skape uro i partilandskapet/ene. FDPs sorti fra partilandskapet kommer i tillegg. CDU/CSU har det siste året kunne skremme velgerne med mulighetene for en såkalt rød-rød-grønn koalisjon, SPD, die Linke og de Grønne (som ikke kan utelukkes helt). Nå har venstresiden potensielt skaffet seg et tilsvarende våpen: muligheten for å spekulere i (og true med) en koalisjon mellom CDU og AfD. Det fins stemmer for dette internt i CDU, men de er foreløpig få og de møter sterk korreks fra partiledelsen.

I de tilfeller hvor ytre høyre det siste 10-15 årene har kommet seg inn i delstatsparlamentene har det vært tale om så ekstreme bevegelser (NPD, DVU) at enhver form for samarbeid med de etablerte partiene har vært komplett utelukket. Med mer «moderate» AfDs inntreden på den politiske arenaen har Tyskland nå – som et av de siste landene i Vest-Europa – skaffet seg samme utfordring som de fleste nabolandene i mange år har måttet bakse med.

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s