Fritz Bauer og Auschwitzprosessene – det tyske selvoppgjørets begynnelse

Vendepunktet kom i desember 1963: Generalbundesanwalt Fritz Bauer innledet sine «Frankfurter Auschwitzprozesse», et tiår med fortrengning, «Schlusstrich» og massiv tilbakevending av stor- og mellomnazier til statsapparatets kommandoposter (ikke minst i justissektoren) ble avløst av det som skulle bli den første begynnelse av det vi i dag kjenner som etterkrigstidens omfattende tyske selvoppgjørshistorie.

Den tallsterke tyske 68-generasjonen har med rette fått mye av æren for dybden og omfanget i oppgjøret, men faghistorikerne er enig om at det juridiske grunnlaget for rettsforfølgelsen av naziforbryterne i Tysklands eget rettssystem ble lagt av Fritz Bauer. Med nitid arbeidsvilje – dels i en atmosfære av motvilje blant kollegaer og i offentligheten – kjempet den legendariske Bauer og hans stab av yngre idealistiske medarbeidere seg gjennom titusener av sider med rettsakter, og klarte å få frem de første, og skjellsettende dommene, mot noen av Auschwitz’ «gjennomsnittlige» mordergestalter.
Nürnbergprosessene hadde innhentet Hitlers nærmeste medarbeidere, men det store gros av medarbeidere i maskineriet hadde sluppet unna, og innrettet seg makelig med hus, hage og bil i Wirtschaftswunderets behagelige etterkrigsatmosfære. Dommene i rettssakene var i stor grad milde, men noen svært viktige aksenter var blitt satt.
Sigaretter, kaffe og tabletter holdt den ulastelig kledde Bauer oppe gjennom 18 timers arbeidsdager måned ut og måned inn. Den unge Bauer – jøde, homofil og jurist med toppkarakter – hadde selv vært innesperret i Nazi-Tysklands konsentrasjonsleire. Et skjellsettende møte med den senere SPD-lederen Kurt Schumacher i konsentrasjonsleiren Heuberg, gjorde at han sverget på at han en dag skulle vende tilbake for å bidra til oppbyggingen av det nye og anstendige Tyskland han visste ville komme.
Bauer ble funnet død i sitt badekar 1. juli 1968, 64 år gammel, 1,1 promille alkohol og fem tabletter Revonol i blodet. Dødsfallet vakte lite oppsikt. Bauer beæres i disse dager med tre nye filmer, en kinofilm og to TV-filmer.

En dypere innsikt i Bauers historie og i Auschwitzprosessene kan man f.eks. få i Norbert Freis «1945 und wir – das dritte Reich im Bewusstsein der Deutschen».

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s