Sigmar Gabriel kaster kortene – Martin Schulz ny kanslerkandidat

En liten bombe sprang i tysk politikk i dag. Sigmar Gabriel blir ikke SPDs kanslerkandidat ved valget på ny Bundestag til høsten! Ny kanslerkandidat blir Martin Schulz, EU-parlamentets president gjennom flere år. Gabriel innså vel at han ville være sjanseløs mot Merkel til høsten, og trakk seg av hensyn til partiet, som det heter i intervjuene han har gitt (bl.a til «Stern»).

Schulz har noen gode kort på hånden. Et av dem er at det med hans 22 år i Strasbourg blir vanskelig å stille ham til ansvar for kritikkverdige ting SPD har vært med på i storkoalisjonene med CDU. Han vil også kunne stå friere til å kritisere nåværende regjering enn Gabriel. AfD gnir seg nok i hendene, siden man der i gården nå får en mann å hamre løs på som mer enn noen andre har vært EUs ansikt i Tyskland og Europa de siste årene. Personlig tror jeg Hamburgs regjerende borgermester, Olaf Scholz, hadde vært en bedre kandidat, men han ville visst ikke.

Gabriel kaster ikke kun kortene som kanslerkandidat. Han overlater også partiledervervet til Schulz. Men dette er den vanlige måten å gjøre det på – at kanslerkandidaten og partilederen er den samme. Noen retrett fra politikken er dette likevel ikke. Når utenriksminister Frank-Walter Steinmeier etter alle solemerker blir ny Bundespreseident fra februar, vil Gabriel overta utenriksministersposten, og overlate jobben som økonomiminister til Brigitte Zypries.

Det avgjørende spørsmålet er likevel om disse manøvrene vil være tilstrekkelige til å fravriste Angela Merkel fire nye år i kanslerstolen. Jeg tviler.

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s