Was ist deutsch?

Som de fleste som følger min gjøren og laden på dette forum må ha fått med seg, er jeg langt over i det nerdete interessert i «Tyskland» og «tyskerne» – som fenomen, som historie, som betydning og konsekvens for i dag. Etter at jeg høsten 2009 leste Thomas Manns essay «Deutschland und Die Deutschen» (1945) på nytt, har interessen blitt til en ren besettelse. Det er ikke vanskelig å finne litteratur om emnet – å rekke gjennom den er en betydelig større utfordring. Spørsmålet «hva er tysk» er i seg selv et veldig tysk spørsmål, og har vært det senest siden Goethe/Schiller og helt opp til i dag. Den store kulturnasjonens omslag til barbari under Hitler, og ikke minst utslettelsen av den sterke tysk-jødiske lærdomskulturen, har gjort spørsmålet særlig brennbart.

Gjennom et stort førstesideoppslag i dagens utgave av «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» oppdager jeg nå at helt nytt verk er på gaten. Det dreier seg om Dieter Borchmeiers 1000-siders «Was ist deutsch» – et slags livsverk for emeritusen i tysk Literatur- und Theaterwissenschaft ved universitetet i Heidelberg, og en bok som han i dagens identitetsbesatte tider ser har større relevans enn han forestilte seg når han startet arbeidet med den. I følge forlaget forteller Borchmeier en historie om «.. et land mellom verdensborgeskap og nasjonal arroganse, om den tyske jødedommen, som har satt sitt sterke preg på tyskernes oppfatning av seg selv, om verdenskultur fra provinsen (Weimar, Bayreuth), om nasjonlhymnens karriere og om den tyskeste av alle lengsler («Sehnsucht»): dragningen mot syd, «dem Süden». 

Forlaget har forhåndspublisert noen utdrag fra boken, herunder dette: 

«Også selv om selvforståelsen til dagens Tyskland ikke lenger er innrettet mot kulturelle paradigmer, er det umulig å se bort fra at lederrollen det i dag inntar i arbeidet for et forent Europa, de relativt begrensede problemene som det – i motsetning til Frankrike og fremfor alt England – har med å forbinde tysk og europeisk selvbevissthet, ligger dypt forankret i den tyske åndshistorien, i Middelalderens universalisme og fremfor alt i Goethetidens verdensborgerlige nasjonalbevissthet.»

2 kommentarer

  1. Her har du en annen tysknerd. Min hovedoppgave het Der Repräsentant als Märtyrer.
    Den handlet om Thomas Manns skiftende oppfatninger om tysk politikk og det å være tysk. Særlig 1914 til 1936.

  2. Det høres særdeles interessant ut. Er den tilgjengelig for andre på noe vis?

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s