Valget i Nordrhein-Westfalen – en oppsummering

Som noen har fått med seg var det valg i Nordrhein-Westfalen i går – Tysklands mest folkerike delstat med 3-4 ganger så mange innbyggere som Norge. Valget var på mange måter prøvesteinen på Martin Schulz’ (ny SPD-leder fra februar i år) evne til å vinne viktige valg mot Angela Merkel, og dermed også en viktig styrkeprøve foran valget på ny Bundestag i slutten av september. Det gikk ikke som håpet. Etter en pangstart for Schulz og «nye SPD» i februar og mars, er nå stillingen 3-0 i favør Merkel etter det tredje tapet i et delstatsvalg på en måned.

Valget kan oppsummeres slik:

  • Den rød-grønne regjeringen av SDP og De Grønne mister regjeringsmakten, SPD gjør sitt dårligste valg noensinne i NRW (partiets «Herzkammer» iflg. SPD selv), ministerpresident Hannelore Kraft trekker seg med umiddelbar virkning både fra partiledervervet i NRW og fra vervet som nestleder i SPD.
  • De grønne halverer sin oppslutning, utdanningsminister Löhrmann får mye av skylda.
  • CDU gjør sitt beste valg i NRW noensinne.
  • Fridemokratene, FDP, under sin karismatiske leder Christian Lindner, gjør med sine 12,6% et brakvalg.
  • Die Linke med sine 4,9% havner 0,1% under sperregrensen, og kommer dermed ikke inn i landdagen.
  • AfD oppnår 7,4% og bekrefter dermed tilbakegangen som er registrert både nasjonalt og i delstatene det siste halve året.
  • CDU oppnår knapt flertall med FDP (fordi Die Linke falt ut), men FDP er sure på CDU etter mange konfrontasjoner i valgkampen og det er derfor ikke sikkert at det ender opp med det som burde være den naturlige regjeringskonstellasjonen; både «Jamaica» (CDU, FDP og De Grønne) og storkoalisjon med SPD kan være aktuelle.

Utfra målinger gjort på valgdagen synes følgende temaer å ha vært utslagsgivende for velgernes stemmegivning, presentert i «Tagesthemen», ARD i går kveld (fritt etter humommelsen):

1) «Merkelfaktoren» – en trygg og erfaren leder i en urolig tid.
2) Indre sikkerhet – med særlig fokus på særskilt store utfordringer med innbruddsbølger i NRW de siste årene (i stor grad øst-europeiske bander), og mindre koblet opp mot «innvandringsdebattene» slik AfD ønsker å ha dem. I tillegg kommer en svært omstridt justisminister, Ralf Jæger, som bl.a. har fått mye av skylden for politisvikten under nyttårnatta i Køln; husk at politi- og justisvesen i betydelig grad er delstatenes ansvar i det føderative Tyskland.
3) Skolepolitikken – overfylte skoleklasser, en omstridt gymnasreform, integreringsproblemer i den ordinære skolen (særlig knyttet til handikappede og andre med særlig behov for tilpasning).
4) Infrastrukturpolitikken – evige køproblemer på Autobahn.

Med andre ord – ett stort og overordnet tema med nasjonal problematikk, og tre med hovedsakelig delstatsspesifikke problematikker.

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s