Skal korset trone på toppen av Humboldt Forum?

Det kom der på midten av 18-hundretallet når preusserkongen Friedrich Wilhelm IV skulle hevde seg mot det demokratiske 1848-opprøret – trone og alter forent i forsvaret av den gamle orden. I mellomtiden har slottet (balkongen) vært åsted for det tyske keiserrikets krigserklæring i 1914, ligget som ruin i det tidlige DDR, revet til grunnen og erstattet av Erich Honeckers gigantiske «Palast der Republik», revet på nytt etter gjenforeningen (i en sky av asbest og vanære) for så i disse dager å gjenoppstå som en slags postmoderne kopi av Hohenzollernes tidligere slott. Kopien – Humboldt Forum – får et samlet areal på 100.000 m2, hvorav 37.000 m2 utstillingsflate i det som sikter mot å bli vestens største museum over de ikke-europeiske kulturene, kuratert av skotten og eks-generaldirektør ved British Museum, Neil MacGregor.

Kan et museum i Berlins absolutte midtpunkt, som på moderne og selvrefleksivt vis skal tematisere gammel og ny kolonialisme, smykke seg med et kors på toppen av kuppelen? «Bare estetikk» sier kuratorene og prosjektlederne; «det ville være en egen form for ikonoklasme å utelate det», sier medkurator Horst Bredekamp; «vi må ikke skjemme oss over røttene våre» sier kulturstatsminister Monica Grütters. Men hva slags «vi» snakker hun om – i en tid hvor man daglig minnes om farene ved sammensmeltningen av historie, religion og politikk?

Det nye museet vil ikke være noen historisk rekonstruksjon av slottet slik det var. Det vil bli et høymoderne museumsbygg med barokkelementer på tre av ytterveggene, og en svær passasje for offentligheten som aldri var slik i sin opprinnelige form. Slottet har en lang historie før korset, og når det kom var det som en manifestasjon av kirken og tronens rett til å ha herredømme. Beskyldningen om ikonoklasme mot dem som vil problematisere korset er derfor ikke helt overbevisende. Korset vil i beste fall fremstå som dekor, i verste fall som demonstrativ symbolisering i et bygg som, av alle ting, skal tematisere de ikke-europeiske kulturene, og europeernes herjing med dem.

Striden om korset på toppen av kuppelen på Humboldt Forum dreier seg fundamentalt sett om det går an å betrakte korset på toppen av et moderne verdenskulturmuseum som innholdstømt staffasje, eller om det skal bety og representere noe. I siste fall bør man overveie å la det fortsette å være historie.

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s