Dokumenta 2017

Oppholder meg noen dager på «Dokumenta» i Kassel. «Being safe ist scary» står det med store bokstaver over Friedericianum, Dokumentas tradisjonelle hovedbygg. Det mangetydige utsagnet fikk med ett en slags scary aktualitet gjennom gårsdagens terrorhendelse i Barcelona. Aktualitet og forpliktelse på en samfunnskritisk agenda har i og for seg vært en ambisjon for Dokumenta helt siden starten på 50-tallet. Det er en av grunnene til at jeg liker å dra dit. Årets Dokumenta er imidlertid svakere enn de to forutgående (i 2007 og 2012). Mitt inntrykk er at det er færre verk enn vanlig (bl.a. er Karlsaueparken ikke tatt i bruk), det er lengre mellom de kunstneriske høydepunktene, og sannsynligvis har Die Zeits Hanno Rauteberg rett i sin påpekning av at hovedkuratorenes innarbeidede «anti-kapitalistiske» grunnfortelling går litt på tomgang. «Forutsigbart og rutinemessig», er Rautebergs dom, samtidig som den parallelt løpende kunstfestivalen, «Skulptur Projekte», i Münster roses opp i skyene.

Likevel er det mer enn nok bevegende enkeltverk til å forsvare et par dagers besøk i Kassel før utstillingene tas ned. For meg ble Theo Eshetus «Atlas Fractured» et absolutt høydepunkt – en helt magisk vakker projisering av levende ansikter på klassiske masker fra verdenskulturene. Utstillingene står til 17. September. Interessant var også Piotr Ulanskis «Real Nazis», en hel vegg med fotos av reelle nazier av ulik støpning. De store er selvsagt med, som Göring og Himmler, men også den unge radiooperatøren og bombeflyskytteren Joseph Beuys – han med de 700 trær og senere en av de mest toneangivende kunstnere i Dokumentas historie.

Og selvsagt er det umulig å ikke få med seg søylene av forbudte eller sensurerte bøker, «Parthenon of Books» på plassen foran Friedericianum. Førti av førtiseks søyler er dekket opp til nå, ved midnatt hver dag fylles det opp med nye bøker. Magisk og skremmende på en gang. Lærdommen ligger opp i dagen, og trenger ingen fyndig oppsummerende banalitet fra min side.

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s