Hadde Goethe og Schiller sex?

«Hadde Goethe og Schiller sex», spør Rosa von Praunheim i sin siste film, «Männerfreundschaften». Von Praunheim har vært den legendariske frontskikkelsen i tysk «homofilm» gjennom flere ti-år. I filmen går han 200-250 år tilbake i tid, og søker opp noen av de mange inderlige, «åndelige» vennskapene mellom menn i den tidligromantiske og Weimarklassiske perioden.

Ist das noch Klassik oder schon Romantik?

Det mest kjente av dem er jo vennskapet mellom Goethe og Schiller, men hadde de sex? Ikke godt å si, alene av den grunn at man hadde andre ord for dette den gang, og de direkte skriftlige kildene er få. I Rüdiger Safranskis svært gode og detaljerte dobbelbiografi, «Schiller und Goethe – Geschichte einer Freundschaft» er det iallefall ikke nevnt med et ord. Men man mener jo å vite at Goethe under sin italienske reise ikke bare hadde seksuelle relasjoner til en rekke kvinner, men at han også oppsøkte datidens «homofile scene» der han måtte finne denne. Han ble «polyseksuell», slik FAZ omtaler det. Andre skikkelser som underkastes von Praunheims utforsking er forøvrig naturforskeren og verdensomseileren Alexander von Humboldt.

Noen ti-år tilbake hadde det sikkert blitt ramaskrik om noen hadde laget film om homoerotiske relasjoner mellom nasjonalhelligdommer som Goethe og Schiller. I dag er det vel knapt noen som vil løfte på et øyebryn. Og det er da ikke så rent lite bare det.

https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/kino/maennerfreundschaften-waren-goethe-und-schille-ein-paar-15944748.html?fbclid=IwAR3dFOmOZkb4G-3gpDEiuG7b95pvAzfGnJspIqW2OQMIbL4xKYEfPZ2e0KA

Reklamer

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s