Ja, klarte hun det ?

Av Øystein Skar – Debatt Klassekampen 23. november 2023

Karsten Aase-Nilsen fortjener honnør for sin artikkel i Klassekampen lørdag, «Hadde Merkel rett?». Den er skikkelig kunnskapsbasert, noe som ofte savnes i dekningen av Tyskland i norske mediekanaler, og inviterer til en saklig samtale. Jeg har et par momenter som innebærer en mulig kritikk i det kanskje litt for rosenrøde bildet som han tegner.

1. Det gjelder altså flyktningkrisen 2015, som endte med at Tyskland tok imot 890.000 flyktninger. Merkels slående parole «Wir schaffen das» er blitt hengende ved henne. Var det bærekraftig å ta imot så mange? Hva om Norge skulle ta imot 50-60.000 flyktninger, en sammenligning basert på innbyggertall? Aase-Nilsen viser noen rapporter som viser at integreringen har gått bra. Skulle ønske det stemte, men han kunne nok ha fått frem problematiske sider ved dette kjempeløftet for det tyske samfunn. Er det altfor mistenksomt å anta at noen tusen av disse har gått under jorden i lyssky virksomhet?

2. Selve parolen tror jeg også var et utslag av en litt for optimistisk kristelig vending fra prestedatteren, paret med dårlig samvittighet (andre verdenskrig), en tysk spesialøvelse som også plager politikken. Kanskje spekulerer jeg for mye nå, men Merkel ville kanskje også ta innersvingen på de mer ytterliggående til høyre. Tyske myndigheter kunne vel tross alt ha nøyd seg med å ta i mot, la oss si halvparten, uten å bli beskyldt for å være menneskefiendtlig?

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s